Contact us
Contact us
Back to insights

Safer Internet Day 2024 FEB 6

SID2024_beufim
  • Academy
  • conspiracy theories
  • polarization
  • social media
SID2024_beufim

Ook dit jaar steunt Textgain de Safer Internet Day. Naar jaarlijkse gewoonte doen we dit met een dag vol gratis webinars om professionals te sensibiliseren voor online radicalisering.

Welke webinars kan je dit jaar bijwonen?

09.00 uur Workshop OSINT: Meer dan gewoon wat googlen (45min)

We delen werkelijk àlles online. Wat we doen, waar we zijn, wie we zijn. Als we er op sociale media niet over praten, dan is het wel te vinden via zoekmachines als Google. Maar hoe vind je in een eindeloze zee van digitale informatie nog steeds wat je zoekt? In deze workshop gaan we dieper in op hoe je sneller en efficiënter kan zoeken via de Boolean Operators.

10.00 uur Hoe omgaan met burgers die zich soeverein of autonoom verklaren? (40 min)

In de afgelopen jaren hebben duizenden Nederlanders zichzelf soeverein verklaard, en ook in België worden we steeds meer geconfronteerd met het fenomeen van de soevereine of autonome burgers. Dit zijn individuen die om uiteenlopende redenen overtuigd zijn dat de overheid niet legitiem is. Ze schrijven zich bijvoorbeeld uit bij de gemeente en denken in ‘hun recht’ te staan om geen belastingen, huur of verkeersboetes te betalen. Helaas leidt deze overtuiging vaak tot wrijving met hun omgeving en de overheid, waardoor het wantrouwen toeneemt en zij zich steeds meer in een parallele samenleving begeven.

Op sociale media zien we dat de soevereine beweging aan populariteit wint. Cursussen over ‘soeverein burgerschap’, lezingen en documenten worden tegen betaling aangeboden. En in diverse social media kanalen wordt een ‘kwaardaardig-overheids-narratief’ uitgedragen waarbij intimidatie, doxing en (legitimatie van) geweld tot de mogelijkheden behoort.

Wil je weten hoe de beweging zich ontwikkeld? En wil je dit narratief leren herkennen? Kom dan naar deze korte workshop!

12.00 uur Hatemoji

In dit interactieve webinar duiken we dieper in de geschiedenis, de betekenis en de evolutie van emojis als 🌐universele vormen van expressie. We verkennen waarom emojis zo wijdverspreid en geliefd zijn geworden, maar we werpen ook een kritische blik 🕵🏼‍♂ op het gebruik van emojis door extremisten en hun online communicatiestrategieën.

Let op: Deze webinars zijn enkel toegankelijk voor professionals (leerkrachten, politie, medewerkers overheid etc.) dus schrijf in via met een professioneel e-mail account om de toegangslink te ontvangen. 

Schrijf je hier in.